2017-11-08-AK-Kveld-i-Bergen_BCC_8

Aktivitetsklubben- et sted barna skal trives

-Nå skal jeg ta et skikkelig episk triks, du må se på nå! Barn i 10-11-årsalderen suser over rampene i den nye skatehallen, mens et par voksne roper oppmuntrende fra sidelinjen.


Hentet fra BCC.no – Tekst: Helena Johnsen – Foto: Helena Johnsen/ Aktivitetsklubben Bergen

-Se nå da, jeg har lært meg å ta ”tailwip”, fortsetter Lucas (11), og svinger sykkelen rundt i sirkel, idet han tar et hopp. -Så bra triks! kvitterer Kjetil (24), en av de fire voksne som er ledere for gruppen.


Kjetil Johnsen  og barna på AK Scooter i aksjon en vanlig mangdagskveld i Bergensområdet. Foto: Helena Johnsen

Innredet ny skatehall i tomt lager

Aktivitetsklubben i Bergen, eller AK som den ofte kalles,  Rampene finpusses i den nye hallen. Foto: AK Bergener et fritidstilbud for barn mellom 7 og 13 år. I høst er det hele ni forskjellige temagrupper som barna har fått velge blant.

”Scooter” er en nyoppstartet gruppe som i hovedsak satser på aktiviteter der man gjør triks med sparkesykler. Denne gruppa har også fått en helt ny skatehall å boltre seg i.

Da lederne på AK oppdaget at det var stor interesse for scooter blant flere av barna, ønsket de å gi dem en arena for denne aktiviteten.  Det fantes imidlertid ingen skatehaller i nærheten, så de måtte tenke kreativt.

Gruppen disponerte et tomt lager, og bestemte seg for å investere i materialer til nye ramper. Ved hjelp av dugnadsinnsats kom de i sommer i mål med den nye skatehallen, som allerede har blitt til stor glede for mange av barna på AK. Da barna skulle velge grupper i høst var det så mange som meldte seg på denne gruppa at den måtte deles i to.

-Siden vi er to grupper som deler på hallen, gjør vi andre ting som fjellturer, båtturer eller har spillkveld med for eksempel Nintendo den uken vi ikke er her. Vi snakker gjerne sammen på forhånd om hva vi ønsker å gjøre, og både barn og voksne får komme med forslag til aktiviteter, forteller Kjetil. –En gang var vi på båttur og kjørte tube bak og sto på minivannski, tilføyer Lucas. – Det var så gøy!

Det kristne trosgrunnlaget ligger i bunn

-Den beste dagen i uken er mandager og fredager. Fredag fordi da er det helg, og da har jeg fotballtrening, og mandager fordi da får jeg være på AK, forteller Lucas.


For Lucas (11) er mandagskvelden i skatehallen en desidert favorittkveld. Foto: Helena Bertelsen

Det går hardt for seg i hallen. Både voksne og barn suser av gårde, og rett som det er blir det knall og fall fra både liten og stor. – Jeg tror det er vi barna som er flinkest på sparkesykkel, ler Lukas. Kjetil er helt enig.

– Jeg skal være ærlig å si at jeg liker meg ikke kjempe godt på to hjul, ler Kjetil. – Men jeg trives veldig godt sammen med disse guttene. AK er viktig for meg. Vi har et kristent verdigrunnlag i bunnen for arbeidet vi gjør, og det vil vi gjerne formidle til barna samtidig som vi har det gøy og spennende sammen.

 

Gode verdier og sunne holdninger

– På AK skal barna kjenne at lederne er glad i dem, og vil dem det beste. Vi prøver å lære dem gode verdier og sunne holdninger som de kan ta med seg videre i livet. Vi har blant annet, sammen med barna, laget noen enkle, gode regler som vi ønsker å følge. Disse går blant annet ut på at vi skal klare å ta imot beskjeder fra voksne, ikke baksnakker og at vi ikke skal mobbe, men heller tenke på den andres beste, forteller sier Kjetil.


Kjetil og de andre lederne ønsker å gjøre mandagene på AK så spennende som mulig for barna, samtidig som de opplever trygghet og omsorg fra de voksne. Foto: Helena Johnsen

-Du får det til nå! Lukas heier på vennen sin, Torben, som tar sats for å gjøre et avansert triks. – Det gøyeste er å være sammen med vennene mine og gjøre triks her i skatehallen. Og så liker jeg når vi får lov å tagge på sparkesyklene med spray, smiler han litt stolt.

 

Kreativ design med sparkesykkel

Utenfor skatehallen sitter en liten gjeng rundt en PC. Det diskuteres ivrig om logoer og forskjellig typer skrift.  – I dag har Robin og jeg designet «griptape» til sparkesykkelen min. Det er det merket man står oppå på sparkesykkelen, forklarer Lucas ivrig.

– Alle barna får velge sitt eget design som vi lager sammen i Photoshop, og så har jeg laserprinter hjemme som kan lage disse merkene ferdig til neste uke, forteller leder Robin (20). Det ser ut til at kreativiteten på gruppen blomstrer om kapp med både barn og voksne.


Gøy med design: En del av opplegget denne høsten har vært å designe egne merker som skal brukes som «griptape» på sparkesyklene. Robin (20) hjelper til med Photoshop. Foto: Helena Bertelsen

– AK er en viktig del av livet til barna

Utenfor hallen venter flere foreldre på å hente barna sine denne mandagskvelden. Over to timer med lek og moro er over for denne gang og guttene løper til hver sine biler.  – AK en veldig viktig del av livet til Lucas, sier mamma Ellinor. -Det å hente Lucas på AK er en opplevelse i seg selv. Han og broren prater om kapp med hverandre om alt det kjekke de har fått oppleve.

Ellinor synes det er enestående at voksne ungdommer som Robin og Kjetil bruker tiden sin for å gi barna et positivt fritidstilbud og skaper så mange gode minner.

– Det er en flott ordning at barna selv får velge sin egen interessegruppe, AK blir da skreddersydd hvert enkelt barn. For oss foreldre er det å gi barna en god barndom det viktigste vi gjør, og for vår familie er Aktivitetsklubben en stor bidragsyter her, avslutter hun.


Gode venner på AK: Lucas, Mikkel og Torben har hatt en fin kveld sammen i dag også. Foto: Helena Johnsen
Annenhver mandag gjør AK-gruppen ting utenfor skatehallen, som er i bruk av to ulike grupper. Her fra en båttur tidligere i år. Foto: AK Bergen

Ut på tur med sparkesykkel: gøy å skate utendørs også. Foto: AK Bergen