photo_2020-05-22_08-14-34

AK-kvelder i koronaens tegn

Da hele Norge brått ble satt i «lock-down» pga koronaviruset, ble også den ordinære AK-driften rundt om i lokallagene satt på vent. Dette førte til at mange lokallag tok i bruk kreative løsninger for å fortsatt kunne gjennomføre AK-kvelder, samtidig som de overholdt smittevernsreglene.

Vi har tatt en prat med noen AK-ledere som har vært i full sving de siste ukene, og som har mye god inspirasjon å dele – kanskje finner du noen gode ideer du kan ta med til ditt lokallag?

Kjell Riise,  Aktivitetsklubben Stavanger

I AK Stavanger har vi møttes på digital plattform, blant annet har vi lekt forskjellige leker over Zoom: henteleken, bokstavleken og kahoot. Vi har også laget kinetisk/formbar sand og spilt Minecraft sammen, mens vi har kommunisert over Zoom.
Andre ganger har vi møttes i små grupper ute for å gjøre aktiviteter sammen. Her har vi valgt aktiviteter som har vært mulig å gjennomføre innenfor rammen av smittevern-reglene. Blant aktiviteter vi har gjort/planlegger å gjøre er disse:

  • Maling utendørs: Her satt vi med god avstand til hverandre, brukte voksduk som underlag og malte til inspirasjon fra naturen.

  • Postløp i naturen

  • Båttur med fiske


Jenter fra AK Stavanger har laget natur-kunst. Foto: Aktivitetsklubben Stavanger

Janine Nyquist, Aktivitetsklubben Østfold

I Østfold har vi hatt et eget engasjement for å opprettholde AK arbeidet. Vi har lagd et konsept vi har kalt for «AK Challenge» der vi bruker de eksisterende AK gruppene våre til å konkurrere om å få flest poeng i konkurransen.

Alle gruppene får ukentlige oppgaver som hver enkelt person må gjennomføre for å få poeng til sitt lag. Barna må sende video eller bilde til hovedleder for å dokumentere utført oppgave. Det er også mulighet til å sanke bonuspoeng ved ekstra bra gjennomføring. Når tirsdagen kommer videochatter gruppen sammen og går igjennom utfordringene som var, poengscorene, neste ukes challenges og kanskje vi til og med gjør noen av oppgavene sammen.

Hver fjerde uke blir det premieutdeling, der vinnerbarna får en premie levert på døra. For oss har det vært er et høydepunkt å kunne se hverandre digitalt og ha et felles engasjement å snakke om! Derfor passer det perfekt med det nye programmet til BTV, da vi enkelt kan blande aktivitetene inn i konseptet vårt.

Så vårt tips for en koronavennlig AK, er å lage internkonkurranser innad i lokallagene for å fange opp og engasjere barna. Hvis dere har en telegramgruppe sammen, send bilder eller video at du selv utfører oppgavene, så vil garantert barna slenge seg på de også!

 

Mirjam Larsen og Ingvild Larsen, Aktivitetsklubben Hønefoss

For oss har godt foreldresamarbeid vært en hovednøkkel for å kunne organisere AKer i disse koronatider. Både i forbindelse med forberedelser og praktisk gjennomføring av AKer, men også for å få en pekepinn på hvor mye opplegg og aktivisering barna ønsker og er klare for.

Vi har handlet inn og gjort klart opplegg som vi har kjørt ut i postkassene, samt informert foreldrene om hva de må forberede. All barna har dermed gjort oppleggene i sitt eget hjem, og det er blitt delt  bilder/videoer av prosessen på en felles Telegram-gruppe.
Dette er aktivitene vi har gjort på aktivitetsklubben i Hønefoss:

  • Fruktkunst: her fikk barna tildelt frukt og inspirasjonsbilder og kunne slippe kreativiteten løs.

  • Hyttebygging

  • Påskeeggpynting og lappelek for å finne godteri

  • Skattejakt

  • Kreativ oppgave: bygge en modell av et drømme-badeland